Home » Huid Anatomie

De epidermis en de dermis

De huid is samengesteld uit drie delen:

 • De opperhuid of epidermis
 • De lederhuid of dermis
 • De subcutis

De epidermis is de meest bovenliggende laag van de huid, hierin bevinden zich geen bloed- of lymfevaatjes. Onder deze laag bevinden zich direct de zenuwcellen. De epidermis bestaat voornamelijk uit drie celtypen:

 • Keratinocyten
 • Langerhanscellen
 • Melanocyten

De epidermis ontstaat doordat de basale cellen een delingsproces ondergaan van het stratum basale of stratum germinativum, de cellen worden gevormd in de basale cellaag. Deze cellen verplaatsen zich langzaam naar boven om weer plaats te maken voor nieuwe cellen. Deze keratinocyten ondergaan een metamorfose die in enkele weken van een kubische delende cel tot een platte, met hoorn gevulde celrest transformeert.

PMU huid anatomie

De epidermis heeft 5 lagen:

1. Stratum basale
De opperhuid is ons gehele leven aan slijtage onderhevig. Er zijn dus continue nieuwe cellen nodig om deze te vervangen, deze worden gevormd in de onderste laag van de opperhuid (stratum basale of stratum germinativum). Op diverse plekken van ons lichaam is deze groei sterker of sneller, denk hierbij aan delen waar de huid aan sterke mechanische prikkelingen blootstaat zoals voetzolen en handpalmen. De onderste cellen van de basale laag liggen op de basale membraan, een bindweefselmembraan die ligt op de scheidingslijn tussen opperhuid en lederhuid.

2. Stratum spinosum
Celdeling zoals in de hierboven beschreven Stratum basale vindt in deze laag niet meer plaats.

3. Stratum granulosum
In de cellen van de Stratum granulosum vinden in het cytoplasma van de keratinocyten chemische omzettingen plaats, daardoor zal er in deze laag naar buiten toe een voortschrijdende verhoorning optreden. Deze wordt zichtbaar door de meer en meer met keratohyaline gevulde granula van de cellen. Het stratum granulosum bevindt zich niet in de lippen.

4. Stratum lucidum
De stratum lucidum laag bestaat uit vrijwel dood celmateriaal. De cellen verliezen hun kern en het verhoorning proces zet zich hier verder door.

5. Stratum corneum
In deze vijfde laag vinden we kernloze cellen die geheel verhoord zijn. De cellen zijn met keratine, de eigenlijke hoornstof, gevuld.

 

De dermis of lederhuid

Onze huid dankt haar weerstand aan deze laag, ook haar rekbaarheid en karakteristieke soepelheid. Door de vele elastische vezels die door de lederhuid lopen heeft de huid deze mooie eigenschappen. Daarnaast bevat de dermis T-lymfocyten, macrofagen en mestcellen, deze behoren alle tot ons immuunapparaat. De bloed- lymfevaten zijn ook in deze laag aanwezig, zij zorgen dat de huid verbonden wordt met de regionale lymfknopen.

Goed geplaatste permanent make up bevindt zich in deze huidlaag.

De dermis onderscheid zich twee afzonderlijke lagen

 • Stratum papillare
 • Stratum reticulare

Tussenstof
In een substantie die tussenstof wordt genoemd bevinden zich de vezels van de lederhuid. De lederhuid heeft gedeeltelijk door deze tussenstof haar volume te danken. Deze tussenstof bestaat voornamelijk uit een gel die opgebouwd is uit water en grote moleculen die goed water kunnen verbinden, zoals hyaluronzuur, en mucopolysaccharide-proteïnecomplexen. Hoe jonger het bindweefsel, des te rijker is het aan tussenstof en dus aan water.

De subcutis

De onderhuid (subcutis) bevindt zich onder de dermis. Deze onderhuid bestaat uit vetcellen die keurig gerangschikt liggen binnen een netwerk van bindweefselvezels, in dit netwerk bevinden zich zenuwen, arteriën, zweetklieren en venen.

De meeste tatoeages bevinden zich in deze huidlaag.

De melanocyten

De belangrijkste taak van de melaocyten is het produceren van melanine. Melanine functioneert als een goede bescherming voor ons DNA in de chromosomen van de celkern. Ze beschermen ons tegen het zonlicht met zijn schadelijke golflengten. Melanine neemt ook goed warmte op dat geproduceerd wordt door de zonnestralen, waardoor we minder snel verbranden en langer aan zonlicht blootgesteld kunnen worden.

 • Melanogeen wordt door licht invloed melanine (pigment)
 • Melanosoom is een onderdeel (organel) van een Melanocyt.
 • Melanosoom vormt melanogeen
 • Pigmentvlek of ouderdomsvlekken zijn een opeenhoping van melanocyten.
 • Melanocyten zijn de pigmentcellen.
 • Melanoom is een ernstige vorm van huidkanker.
Melanine
Melanine

Er bestaan twee soorten melanine:

 • Phao-melanine
  Dit komt voor bij een blanke huid/blond haar en personen met dit pigment zullen moeilijk bruin worden in de zon.
 • Eu-melamine
  Dit komt voor bij een negroïde huid en blanke huid/donker haar.

   075-7440088

Vestiging in Zaandam 
(regio Amsterdam)
Klokbaai 30
1506 VH
Zaandam

   010-4507790

Vestiging in Capelle a/d IJssel
(regio Rotterdam)
Lisbaan 15
2908 LN
Capelle a/d IJssel

laat google review achter
qr-code de permanent make up herstel review

© Copyright 2024 Ecuri en De Permanent Make Up Studio
All rights reserved / Privacy policy